Montage van printplaten

Montage van printplaten

Gedrukte printplaten zijn over het algemeen niet zichtbaar, maar ze maken deel uit van alles wat met technologie te maken heeft. Computers, automatische stoelen (zoals die van tandartsen), beveiligingssystemen, smartphones, speelgoed, auto's en douches zijn slechts enkele voorbeelden van apparaten die gebruik maken van deze borden vol elektronische componenten om hun respectievelijke functies uit te voeren.

Hoewel ze meestal verborgen zijn, heeft u wellicht gemerkt dat printplaten uiterst belangrijk zijn in ons dagelijks leven.

Definitie

Een gedrukte schakeling bestaat uit een plaat bestaande uit lagen kunststof en vezelachtige materialen (zoals onder andere fenoliet, glasvezel, vezel- en polyesterfolie) die dunne lagen metaalhoudende stoffen (koper, zilver, goud of nikkel) bevat. Deze films vormen de "paden" of "tracks" die verantwoordelijk zullen zijn voor de geleiding van elektrische stroom door elektronische componenten.

Deze elektrische impulsen worden doorgegeven aan de componenten, waardoor de werking van elk onderdeel en dus van het volledige systeem dat door de printplaten wordt gevormd, mogelijk wordt gemaakt.

Opstellen van het elektrisch schema en het ontwerp

Het productieproces van een gedrukte schakeling begint op een computer. Elk model is ontworpen door ingenieurs met expertise in elektrische of elektro-elektronica, met behulp van specifieke software.

De bestanden, meestal in CAD- en CAM-formaat, vormen het elektrische schema van het bord en bepalen waar de elektrische stroom door moet gaan. Deze tekeningen zullen door de productiemachines worden gebruikt om de lagen te selecteren, te boren en de "tracks" te maken.

Montage van printplaten

Montage van printplaten is een meerfasig proces dat zowel de oppervlakte- als de doorgangstechniek omvat. Bij door-gat assemblageprocessen worden de componentdraden op de plaat geplaatst en worden de draden gelast met behulp van een golfsoldeerproces. Sommige onderdelen kunnen aan de onderzijde van de plaat worden geplaatst en met behulp van het golfsoldeerproces worden gelast.  

Bij de opbouwmontage wordt de soldeerpasta op de aansluitblokken van de gedrukte schakeling aangebracht, de componenten worden op deze blokken geplaatst en in een terugvloeiingsoven opnieuw gesmolten tot de soldeerpasta smelt, om de elektrische en mechanische verbinding van de componentendraden met de gedrukte schakeling te vormen.

In de test worden de geassembleerde printplaten in een kleminrichting geplaatst die elektrische energie naar de platen brengt om ze te laten werken. Deze groep actieve platen wordt vervolgens in een omgevingsspanningskamer geplaatst die een aantal cycli bij hoge en lage temperatuur zal doorlopen om te bepalen of deze spanningen storingen in de gemonteerde platen zullen veroorzaken.

Deze fouten worden geanalyseerd in relatie tot hun oorzaak. Ervaring en mogelijkheden, in combinatie met uw technologie├źn en oplossingen voor de gasvoorziening, kunnen u helpen uw winst te verbeteren, de productietijd te maximaliseren, defecten te verminderen en de totale kosten van uw PCB-assemblage en testprocessen te verbeteren.


Delen